top of page

Как да върнете времето назад, без да счупите ритъма – добре дошли в зимното часово време



Време за четене: 2 минути


Адаптирането към по-ранните утрини и по-кратката светлина вечер може и да е трудно. Но, както с всичко останало, има начини да се подготвите да посрещнете без сътресения края на лятното часово време.


Внезапната хладина във въздуха или памучната риза с дълги ръкави, която изведнъж ни се струва много уютна, със сигурност са едни от първите предвестници на есента.

Тези промени ни се случват някак като по часовник и докато се усетим, чака ни следващата, която вече включва и самия часовник. В 4:00 часа, на 30 октомври тази година (2022), ще върнем часовниците си с един час назад.


Спомняте си, че съвсем скоро Европейската комисия направи проучване сред европейците, което показа, че над 84% от нас не искат да превъртат часовника. Но, както и по много други въпроси, държавите членки не можаха да се разберат кое време да изберем - лятното или зимното и замразиха дискусията. Така че, подгответе се още дълго време да премествате стрелките.


Макар и доста учени да твърдят, че стандартното време, т.е. зимното, по-добре пасва на човешката циркадна биология, дори една скромна настройка на времето може да отнеме известен период, за да свикнем, особено, когато това означава по-кратки и по-тъмни дни.

Допълнителният час следобеден мрак може да е особено труден за хора, „уязвими и податливи на чувството за отпадналост през есента и зимата, а това всъщност са ужасно много хора“, казва проф. Норман Розентал от психиатричната клиника в Джорджтаунския университет в Щатите. „Те може да нямат енергия, да са летаргични, склонни към преяждане или просто неспособни за известно време“.


Подготвили сме ви няколко съвета, които да ви помогнат по-лесно да се адаптирате към по-мрачния сезон, който ни предстои.


Насладете се на допълнителния час сън

Много хора (ако не работят нощна смяна или не се грижат за малко дете), след като превъртим часовника, ще имат един екстра час сън сутринта, а това ще им помогне да функционират по-добре. Голям процент от хората по принцип са лишени от достатъчно сън, а както знаем, това е вредно за здравето и оказва ефект върху настроението и паметта.

Ако можете да си позволите този екстра час или ако искате по-плавно да преминете към новото време, няколко дни предварително се опитвайте да си лягате с 30 минути по-късно, така че в неделя, часът, който часовникът ще показва да е по-близо до часа, който тялото ви усеща. Това, обаче, означава, че ще трябва да ставате с 30 минути по-късно, което, за съжаление, не е опция за всеки.

Допълнителен час в леглото звучи чудесно за някои хора, но може и да се окаже трудна задача за други, страдащи от безсъние, например, защото за тях нощта всъщност ще продължи с един час повече. В такъв случай, по-важно е да се запази същата продължителност на времето, прекарано в леглото, отколкото часа на лягане. Ако обикновено сте в леглото в 8 часа, да речем между 22.30 и 6.30, легнете си един час по-късно събота вечерта, за да си спестите будуването през нощта.


Преместете тренировката

Може и да е доста деморализиращо да откриете, че приятната следобедна разходка, която обожавате, се е превърнала е мрачно тътрене през тъмното. Ходенето, тичането или карането на колело сутрин ще ви подари повече естествена светлина, което пък ще регулира навиците за заспиване и събуждане. Кортизолът се повишава и мозъкът престава да произвежда хормона на съня мелатонин. Сутрешната светлина е начинът, по който часовникът ви се занулява и настройва към външния свят.


Сутрешните тренировки може да са и по-хладни. Един възможен трик е да направите бърза загрявка с още един чифт дрехи върху дрехите за тренировка, който да свалите преди да излезете от вкъщи. Експертите твърдят, че по този начин създавате нещо като изолационен джоб между тялото и първия слой дрехи, който ще ви топли навън.

Ако не можете да тренирате сутрин, помислете как да промените перспективата си към вечерната тъмнина. Ако климатът позволява и е безопасно, тичайте на лунна светлина.

Тъй като през първите дни ще започвате малко по-рано, не оставяйте тренировката за последния момент, защото физическите упражнения преди лягане често правят заспиването по-трудно.


Хранете се внимателно

Опитайте се да следвате нормалния си ритъм на хранене. Ако обикновено вечеряте в 18.30, продължете така. Подгответе се седмица по-рано, като постепенно променяте часа на хранене с 15 минути, така че тялото ви да е готово за малко по-късното хапване.

Промяната към по-къси и по-мрачни дни може да повлияе върху начина, по който се храним. Някои хора ще се окажат по-сънливи от обикновено след обяд и малко по-склонни към следобедно похапване. Ако изведнъж огладнеете в странни часове, изберете лека закуска с високо съдържание на протеин или мазнини и я съчетайте със сложен въглехидрат, съдържащ фибри, който се усвоява бавно и няма да доведе до скок на кръвната захар. Ябълка с ядково масло или сирене с пълнозърнести бисквити са добър избор. Внимавайте с кофеина и алкохола, защото не е тайна, че и двете субстанции може да влошат качеството на съня, ако не се консумират внимателно и в правилните часове.


Правете нещо креативно

Естествено е да се чувстваме тъжни и разочаровани, че лятото си е отишло в дните, в които сменяме времето. Проучване в Дания сред над 185,000 човека в продължение на 17 години установява, че преминаването към стандартно време (зимното) е свързано с 11% увеличение на депресивните епизоди.

Тъй като става по-студено и по-тъмно, може да е изкушаващо да се отдадем на Нетфликс, но заседналият начин на живот и непрекъснатото висене в социалните медии са пряко свързани с намалено удовлетворение от живота и повишена депресия. Вместо това, опитайте се да се съсредоточите върху „дейности, при които създавате, а не консумирате“, казват учените. Може да е куклено шоу за децата или пък онлайн готварски курс. Вместо да се тръшкате, че лятото си е отишло, помислете си какво прекрасно време може да е зимата и потърсете начини да я изпълните с нови хобита и преживявания, за да посрещнете пролетта жизнени, здрави и доволни от себе си.


Разработили сме за вас чудесни обучения, които да ви научат как да управлявате съня си и енергията през сезоните, за да сте по-здрави, да имате време за семейството и децата, но и да сте продуктивни на работа. Свържете се с нас, за да ви разкажем повече или посетете www.actaini.com

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page