top of page

Направихте ли вече новогодишните си обещания?


През първата седмица на януари все още имате време да направите новогодишните си обещания!


Не е тайна, че повечето хора се провалят с изпълнението им и макар и ние да не сме фенове на обещанията в традиционния им смисъл, всяка възможност да са замислим над това какво искаме за себе си и да формулираме целите си, е повече от добре дошла.

Нека да предположим, че и тази година сте мотивирани да си обещаете поне три пъти в седмицата да тренирате или пък да отделяте повече време за любимите хора, но си знаете, че в миналото често не сте успявали да удържите до край.


Как да направите така, че тази година да бъде различно?


Запомнете, че новогодишните обещания въобще не означават да си поставяте цели, с които да се опитвате фундаментално да се промените

Прекрасни сте такива, каквито сте! Ако искате да си определите цел или да си дадете обещания, чудесно, но преди да го направите, помислете за собственото си достойнство.

Понякога, когато даваме обещания, попресилваме нещата: искаме да отслабнем, да правим повече пари, да си намерим партньор, да подобрим взаимоотношенията си и какво ли още не. Докато списъкът ни набъбва, вероятността да ги изпълним намалява, а с това и самоувереността ни. Ако си мислим, че трябва да променим толкова много неща, не означава ли това, че в момента не се справяме добре?

Абсолютно не! Прекаляването със списъка с новогодишни обещания е начин да си кажем, че не сме най-добрите, но всъщност сме. Това не означава, че не трябва да учим повече, да израстваме или да се променяме. Това означава, че не трябва да си казваме, ако направя Х, У или Z, най-накрая ще стана идеалната версия на себе си – вие сте версията, която се предполага да бъдете точно сега, в точно този даден момент.


Преди да направите списъка си с обещания, обърнете се навътре към себе си

Уверете се, че знаете защо искате да си дадете точно тези обещания и че не го правите, за да се сравнявате с другите. Вашите обещания са си само ваши! Вместо да се фокусирате върху това да се промените или върху нещата, които си мислите, че правите неправилно, разучете внимателно с какво се справяте добре. Кои са нещата в живота ви, които ви се иска да отпразнувате в момента? Кои са нещата, които сте правили в миналото и които са ви донесли удовлетворение и са ви накарали да се почувствате здраво стъпили на земята? Какъв е моделът на тези успехи? Това може да са областите ви на фокус, така че вместо да правите дузина обещания в различни области, да знаете, че две или три области от живота ви може да са много въздействащи и удовлетворяващи за вас.


От тези теми, изберете една за фокус на обещанията ви

Само една!? Да! Когато определяме целите си, те трябва да бъдат SMART – т.е. да са специфични, измерими, постижими, релевантни и позиционирани във времето. Когато постигнете цел, винаги може да си поставите друга, но се уверете, че към всяка цел се отнасяте с подобаващото внимание, което заслужава, отделяте и достатъчно време, но едновременно с това, уважавате себе си.

Ето ви един пример:

  • Да речем, че искате да се научите да медитирате, ето защо си казвате, че ще медитирате по един час всеки ден от следващата година

  • Ако никога преди това не сте медитирали, най-вероятно си задавате цел, която ще доведе до разочарование!

  • Вместо това, по-изпълнима цел е да си обещаете да медитирате два пъти в седмицата, до края на годината

  • За да се приближите към постигане на целта, започнете с нещо малко

  • Всяка сутрин, преди да станете от леглото, медитирайте за 10 секунди

  • След като това се превърне във ваша втора природа, започнете да отделяте 10 минути на ден, за да слушате ръководени медитации

  • Продължете да разчупвате основната си цел за 1 час два пъти на седмица на по-малки, постепенни стъпки, с които ще постигнете и отпразнувате крайната цел.


Може да ви звучи като твърде ниска летва, но това, което всъщност правим е да гарантираме, че наистина постигаме целите си, така че да сме мотивирани да продължим, а не да се почувстваме победени.


Вместо трудни и бързи обещания, може просто да се съсредоточите върху това, да сте добре

Докато се придвижваме към още една година, пълна с неизвестност, най-важно от всякога е да сме добри, нежни и търпеливи със себе си и другите. Вместо да се фокусираме върху цели и подобрения, повече от достатъчно е да се съсредоточим единствено върху това да сме добре.

Ако сте изтощени, прегорели и преуморени, съсредоточаването върху това да сте добре, може да ви звучи като най-трудната от всички „цели“. Започнете с нещо малко и не бързайте.


Ето ви няколко идеи какво да опитате:
  • Бъдете мили към тялото си. Отслабването, повечето тренировки и здравословното хранене обхващат около една трета от всички новогодишни обещания. Доколкото е важно да се храните здравословно и да имате балансиран хранителен режим, също толкова важно е да приемете и да харесвате тялото си, както и да се наслаждавате на храната. Тренировките са чудесни за психичното здраве, но също така е важно да правите това, което ви носи радост и работи за вас.

  • Подхранвайте ума си. Внимавайте със социалните медии и новините, научете нови умения или подобрете тези, които имате, или просто отделяйте по малко време всеки ден, в което нищо да не правите.

  • Грижете се за себе си. Това може да означава да отделяте по един час на седмица или на месец, за да се погрижите за списъка със задачи, така че да не ви тежи. Защо най-сетне да не насрочите прегледа при лекар (или терапевта), който толкова дълго сте отлагали? Може да означава да отделяте и спестявате по малко пари за следващото пътуване. Грижата за себе си може да означава всичко, което ви кара да се чувствате добре.


Плюс това, когато се чувствате здрави и отпочинали, много по-вероятно е да имате сили да обърнете внимание на целите си, ако това е, което сте избрали да направите!

Когато става въпрос за новогодишни обещания, най-важното е да направим това, което е най-добро за нас, точно в този момент.


Ако отделим малко време за размисъл, разберем областите от живота ни, които ни изпълват с удовлетворение, определим реалистични годишни цели и предприемем малки стъпки, за да ги постигнем, много по-вероятно е да изпълним новогодишните си обещания.

Ако ситуацията, в която е намирате в момента не ви мотивира да си поставяте големи цели и искате просто да се фокусирате върху това да сте добре, това също е чудесно. Най-важното е, че ще се погрижите за себе си през новата година.


Честита нова година и смело напред, със или без обещания! Екипът на Идеин и тази година ще бъде до вас, за да ви помогне да постигнете целите си и да промените света към по-добро!

Етикети:

6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page