top of page

Укрепват ли имунитета физическите упражнения?


Според резултатите от скорошни проучвания, хората, които тренират имат по-силна устойчивост на инфекциозни болести, вкл. КОВИД, но експертите твърдят, че заключенията трябва да бъдат тествани допълнително.

Вероятно вече сте чували съвета: едно от най-добрите неща, които човек може да направи, за да е здрав – особено в сезона на гриповете и настинките – е да бъде физически активен.

Тази народна мъдрост е известна от векове, но съвсем доскоро изследователите не разполагаха с достатъчно данни, за да подкрепят идеята. Днес, учените, изследващи рисковите фактори, свързани с КОВИД-19 се обърнаха към някои предварителни доказателства за връзката между регулярните тренировки и по-добрата имунна защита срещу болестта.

Изследователи анализират 16 проучвания, направени сред хора, физически активни по време на пандемията и откриват, че има връзка между тренировките и по-ниския риск от инфекции, както и по-малката вероятност за сериозно протичане на Ковид-19. Анализът, публикуван през последния месец от Британския журнал по спортна медицина, провокира много ентусиазъм след учените, изследващи физическата активност.


 


7 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page