top of page

ХЕЛОУИН: 5 научно доказани причини да го празнуваме


Представете си, че страшна фигура неочаквано изскочи иззад ъгъла и извика в лицето ви „БУУУУ“! Ще се изплашите ли? Не?

Да опитаме с нещо друго тогава: понастоящем учените прогнозират, че глобалното морско ниво може да се повиши до 1,5 метра до 2100 г., процес, който може да удави градовете и да предизвика широко разпространен глад сред хората и изчезване на дивата природа.

Сега вече изплашихте ли се?

Би трябвало да ви е понастръхнала косата и се надявам, че това леко бодване под лъжичката ще ви накара да направите някои промени в живота си и следващия път да се замислите сериозно за кого да гласувате.

Но в този блог пост нямаме намерение да ви плашим с края на света, а да поговорим за Хелоуин. Нека си го кажем направо, страхът в действителност хич не е приятно изживяване. Тогава, защо сме така склонни да се кикотим на какви ли не глупости за Хелоуин, базирани на страха?

Учените твърдят, че празници като Хелоуин или Деня на мъртвите са ни нужни, защото ритуализират страховете ни, особено този от смъртта. „Ритуалите, свързани с Хелоуин трансформират ужаса в игра, смъртта в лекомислие, кръвта в смях“, казва проф. Дачър Келтнър, психолог от Университета в Бъркли.

И така, Хелоуин не е само възможност да продадем повече бонбони или съмнителни като качество (а и естетика) костюми.

Ще ви представим 5 научно валидирани причини за нашата необходимост от „пакост или лакомства“.


1. Хелоуин е ритуал, а ритуалите ни свързват

Помислете за момент колко често общувате със съседите си. Ако сте като средния българин и живеете в голям блок, най-вероятно не познавате повечето хора в него. Ако имате деца, ритуалът „пакост или лакомства“ е чудесен начин да се запознаете с тях. Дори и да нямате деца, украсете вратата и поставете кошничка с бонбони пред нея. Повярвайте, това значително ще повишат социалния ви капитал в блока. Много емпирични проучвания показват, че социалните връзки ви правят по-щастливи, по-добри и по-здрави.

Ритуалите на Хелоуин карат хората да обръщат повече внимание на бонбоните, а това, според скорошно проучване, ги прави по-вкусни. Това ни води до следващата причина…


2. Имаме нужда от бонбони

Експеримент, в който питат деца защо с нетърпение очакват Хелоуин, показва, че най-честият отговор е „Защото искам бонбони!“, което потвърждава, че 10 от 10 деца обичат бонбонките.

Предполагаме, че трябва да има основателна еволюционна причина за това. Бързо търсене в Гугъл открива доказателства в подкрепа на твърдението на децата. Например, парченце черен шоколад, хапнато всеки ден, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и е доказано, че повишава подобряващите настроението химикали в мозъка като ендорфини и серотонин.


3. Хората харесват безопасните, умерени нива на стрес

Повечето празници съдържат някакво ниво на ритуал - и различна степен на стрес.

Да вземем например Коледа, това специално време от годината, в което ви се налага да седите срещу тъщата или свекървата и през цялата вечер да слушате как всъщност не сте най-добрия избор за скъпоценното и дете.

Хелоуин също включва известен стрес и често сме готови да платим за стресори като, например, да ни изплашат в стая на ужасите.

В този смисъл и Коледа, и Хелоуин предизвикат сходен скок на кортизола, но става въпрос за два много различни типа стрес, единият определено е по-добър от другия. Защо плащаме да ни настръхне кожата на Хелоуин и се ужасяваме от Коледната вечеря? Отговорът е в това, че съществува стрес, който в действителност е добър за нас.



4. Да се преструваме е важно

Психолозите твърдят, че децата често се преструват на герои, които правят зловещи, подли и понякога дори насилствени неща. „Подобно на възрастните, които обмислят нещата, преди да действат, това дава възможност на децата да ги изиграят, преди да се сблъскат със ситуацията в реалния живот“, казват те. „Ако нещо ви притеснява, можете да го контролирате или манипулирате в света на преструвките. Това е начин за развиване на емоционално майсторство.“


5. Смъртта може да бъде забавна

Всички сме съгласни, че смъртта е гадно нещо. Но мисля, можем да се съгласим, че ако така и така ще умрем, да похапнем колкото можем повече бонбони, преди да си тръгнем не е лоша идея.

Хелоуин е една от многото традиции „Memento Mori“ („помни смъртта“), предназначени да направят смъртта малко по-забавна и да осигурят подходящ за възрастта им намек на децата за неизбежния факт, че животът рано или късно свършва.

В това има и емоционални ползи. Проучване доказва, че преминаването през гробище прави хората с 40% по-склонни да помогнат на непознат, в сравнение с ходенето около блока, напр.; друго пък сочи, че визуализирането на смъртта ни кара да бъдем по-благодарни за това, които имаме в живота.

В крайна сметка, палавостта на Хелоуин ни помага да се подготвим за нещата, които са наистина страшни, като изменението на климата, например. Пакост-или-лакомства е само забавно упражнение, изграждащо емоционалната сила, която определено ни трябва, за да се изправим пред страховете си.

Етикети:

17 преглеждания0 коментара
bottom of page