top of page

5 подсъзнателни навика, които 99% от непродуктивните хора следват ежедневно, а продуктивните - не


В скорошно проучване, 10 000+ души са помолени да оценят продуктивността си през предходните седем дни по скала от 1 до 10. Средният резултат е 5,2. Това показва колко много от нас водят истински битки да приключат това, с което за се захванали. Основната причина са подсъзнателните навици, които ни препъват, без дори да го съзнаваме. Когато ги елиминирате или ограничите, бързо ще забележите мощен тласък в продуктивността си.


Да видим кои са тези навици!


Навик 1: Мислите краткосрочно

Много от нашите проблеми идват от краткосрочното мислене. Това е постоянната битка между това, което искаме сега, на момента и това, което искаме най-много.


В много случаи това, което искате сега, противоречи на това, което искате най-много. Това, което искаме сега, обикновено е по-малко здравословно, продуктивно или смислено от това, което искаме най-много.


Склонността ни да избираме незабавни награди пред по-значими дългосрочни награди е това, което психолозите наричат пристрастяване към незабавното удовлетворение, а то е дълбоко вкоренено в човешката еволюция.

Според невролога д-р Даниел Левитин, „нашите мозъци са настроени да дават приоритет на незабавните награди, защото в средата на предците ни незабавните награди често са били свързани с оцеляването“. В свят, в който ресурсите са оскъдни и оцеляването несигурно, е разбираемо, че е по-добре да се изберат незабавни награди пред несигурните бъдещи такива.

Но в днешния модерен свят тази когнитивна пристрастеност е по-малко полезна, когато става въпрос за здравето ни, продуктивността и вземането на решения.

Поради пристрастеността към незабавното удовлетворение, ние:

  • Отлагаме алармата, вместо да потичаме сутрин.

  • Играем видео игри, вместо да вършим важната работа.

  • Размотаваме се в социалните медии с часове, вместо да си легнем рано.

Според психолозите, пристрастеността към незабавно удовлетворение може да доведе до импулсивно поведение и лоши решения в дългосрочен план.

За да промените склонността към незабавно удовлетворение, препоръчваме ви да преглеждате дългосрочните си цели всяка сутрин и вечер. Това ще подготви ума ви да се съсредоточи върху това, което искате най-много срещу това, което е най-приятно в момента.


Навик 2: Пренебрегвате здравето и енергията си

Производителността е около 80% биология. Ето защо, да пожертвате здравето си в името на продуктивността е едно от най-лошите неща, които може да направите.

Проучванията показват, че когато сте уморени, сте по-податливи на разсейване, мозъкът ви е замъглен и имате по-малко самоконтрол.

Не случайно експертите казват, че навиците, които практикувате в свободното си време, определят колко добре ще се справяте и в работата си.

  • Ако останете будни до 2 сутринта, гледайки Netflix или играейки видеоигри, на следващия ден ще сте като в мозъчна мъгла, заради недостатъчния сън.

  • Ако закусвате с некачествена храна, няколко часа по-късно ще настъпи енергиен срив, а това ще убие продуктивността ви.

  • Ако пиете твърде много алкохол, на следващия ден ще сте махмурлия и едва ли ще имате воля да следвате целите си.

Но ако приоритизирате здравословните навици като упражнения, висококачествено хранене и добър сън, ще сте в много по-добро психическо и физическо състояние, а това неминуеми ще доведе до чудесни резултати.

Когато сте енергични и здрави, вършите всичко по-лесно, но когато сте уморени и най-простичките задачи ви се струват като безкрайна тежка битка.

Да припомним, производителността е поне 80% биология! Когато приоритизирате здравето и енергията си, списъкът със задачи ще ви изглежда като фасулска работа!


Навик 3: Не планирате деня си

Планът за деня е един от най-мощните навици за продуктивност. Проучване установява, че хората, които планират дните си, са с 94% по-продуктивни от останалите.

Въпреки че планирането може да изглежда като здрав разум, опитът показва, че здравият разум не винаги е обичайното действие.

Ето защо ви препоръчваме да отделяте няколко минути всяка сутрин, за да планирате предстоящия ден:

  • Определете трите си основни приоритета за деня.

  • Планирайте тези приоритети в календара си.

  • Определете и други задачи, които искате да завършите този ден.

  • Планирайте тези оставащи задачи в календара си.

Ако се отнасяте сериозно към целите и навиците си, планирайте ги в ежедневния си график. След като нещо влезе в графика ви, много по-вероятно е да бъде свършено.

Повечето хора не правят така, оставяйки продуктивността си на случайността. Както е казал Бенджамин Франклин: „Ако се провалите с планирането, значи планирате да се повалите“.


Навик #4: Пристрастрастени сте към елементарния допамин

Повечето хора са пристрастени към евтини източници на допамин, а това унищожава волята, фокуса и мотивацията им.

В днешното общество почти всичко е налично веднага при поискване. Живеем в един безкраен свят от стимулации, които са ни достъпни с едно щракване.

  • Отегчени? Превъртате социалните медии.

  • Гладни? Поръчвате си някаква храна с Take Away.

  • Стресирани? Защо да не погледате Netflix, да се поразсеете малко?

Повечето от тези разсейвания са целенасочено проектирани да моделират допаминовата система на мозъка и да ни пристрастят към себе си. А това настройва хората към мързел, незабавно удовлетворение и спокойно пребиваване в зоната на комфорт.

Но най-смислените неща в живота изискват усилия и преодоляване на предизвикателства:

  • Да правите бизнес изисква много воля

  • Срещите с невероятни хора изискват да напуснете зоната си на комфорт

  • По-добрата физическа форма изисква самодисциплина

  • Правенето на големи пари изисква упорит труд

Не позволявайте на постоянното излагане на евтин допамин да изкриви мотивационните вериги на мозъка ви.

Ако искате живот над средното ниво, научете се да правите трудните неща.


Навик #5: Пропилявате най-продуктивните си часове

Последните изследвания в областта на невро-науката показват, че средно-статистически мозъчната активност е най-добра през първите четири часа след събуждане. През тези часове е времето на пикова производителност за нашия мозък.

Тогава имаме по-добър фокус, умът е по-ясен, способностите ни за решаване на проблеми и самоконтрол са в своя връх.

С други думи, да свършите повечето неща, особено сложните задачи, ще е много по-лесно през първите четири часа след събуждане, в сравнение с това да го правите следобед. Разбира се, часовете на най-висока производителност варират за различните хора, така че ако хронотипът ви ви определя като сова, то най-вероятно вашата пикова продуктивност ще е по-късно през деня. Но ако сте се събудили без будилник, това отново ще са първите четири часа след събуждане.

Повечето хора изобщо не са наясно с тези ежедневни колебания в производителността и губят часовете си с пикова производителност за задачи с ниска стойност, срещи или разсейвания.

Високоефективните хора, от друга страна, се отнасят към най-продуктивните си часове по различен начин от „обикновените“ работни часове:

  • Те ги блокират в календара си.

  • Не ги пилеят за малоценна работа или срещи.

  • Не позволяват на разсейването да се промъкне тихомълком, ето защо смартфонът е далеч, известията са изключени, а работното място е възможно най- тихо.

Когато планирате сложните задачи с висок приоритет за часовете, през които мозъкът ви работи най-добре, ще работите по-интелигентно и ще увеличите максимално производителността си.


Как оценявате в скала от 1 до 10 своята продуктивност през последните 7 дни? Някои от тези 5 навика доминират ли ежедневието ви?

14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page