top of page

Какво всъщност е геймификация и как да работи за вас


Геймификацията е използване на принципи от дизайна и механиката на игрите в неигрови контекст, за да се мотивират хората да постигнат определени цели или да решат даден проблем. Концепцията за геймификация се прилага в различни области, като образование, маркетинг, здравеопазване, продуктивност на работа и други.

За да се приложи ефективно, е важно да се разбере основополагащата психология на игрите и как тя мотивира играчите. Игрите са проектирани, за да създадат в играча усещането за смисъл, напредък, обратна връзка и социални контакти, които са важни фактори за мотивация и ангажираност при хората.

Когато използвате геймификация, важно е да идентифицирате онези специфични цели, които искате да постигнете и целевата аудитория, за която ще е предназначена. След това, проектирайте механика на играта, съответстваща на тези зели и привлекателна за целевата аудитория. Напр., ако искате да мотивирате служителите да повишат продуктивността си, може да планирате класация, която проследява представянето на индивидуалните участници и отборите или пък да предложите награди за изпълнението на дадени задачи. Важно е, също така, да предоставяте смислена обратна връзка на играчите, като напр. да ги информирате как напредват или да получават признание за постижение. Това ще насърчи желаното поведение и мотивацията на играчите да продължат да участват.

Като цяло геймификацията може да бъде мощен инструмент за ангажиране и мотивиране на хората, но трябва да се прилага обмислено и съобразено с конкретния контекст и аудитория.


Ползите от геймифицирания онбординг


Геймифицираният онбординг е процес на използване на елементи от дизайна на игрите, за да се създаде ангажиращ и интерактивен онбординг процес за новоназначените служители. Ползите от подобен подход включват:

Повишена ангажираност: геймификацията прави онбординг процеса по-ангажиращ и интерактивен, което ще помогне на новите служители да запомнят повече информация и да останат по-фокусирани.

Подобрени резултати от обучението: геймификацията може да подобри резултатите от обучението, като направи онбординг процеса по-интерактивно и потапящо изживяване, а това да доведе до по-добро запаметяване на знанията.

Повишена мотивация: геймификацията може да направи процеса по-забавен и приятен, което да повиши мотивацията и удовлетвореността на служителя.

По-добре изградени екипи: геймификацията може да бъде използвана за насърчаване на екипната работа и сътрудничеството по време на онбординга, което да помогне на новия служител да изгради по-здрави връзки с колегите си.

Ефективност на разходите: геймификацията може да бъде рентабилен начин за въвеждане на новите служители, тъй като може да намали необходимостта от скъпи обучителни материали и ресурси, както финансови, така и човешки, така и времеви.

Като цяло, геймифицираният онбординг може да помогне на новите служители да се почувстват по-свързани с компанията и нейната култура и да ги подготви за дългосрочен успех в тяхната роля.


Възможни рискове на геймифицирания онбординг

Докато от геймифицирания онбординг може да има много ползи, то той крие и някои потенциални рискове, с които трябва да сте наясно:

Прекомерно разчитане на технологията: Геймификацията разчита в голяма степен на технологията, което може да представлява риск, ако има технически проблеми или проблеми, нарушаващи процеса на адаптиране

Опасност от разсейване: докато геймификацията може да повиши ангажираността, тя също би могла да се превърне и в разсейващ фактор, ако играта или пък дейностите не са директно свързани със или релевантни на онбординг процеса.

Липса на персонализиране: геймификацията може да бъде универсален подход за адаптиране, който може и да не отговаря на индивидуалните нужди на всеки нов служител.

Нереалистични или свръх очаквания: може да създаде нереалистични очаквания за работата или културата на компанията, които може и да не се сбъднат в действителност.

Възможно претоварване с информация: геймификацията може да бъде объркваща, ако наведнъж се представи твърде много информация, което би довело до претоварване с информация и респективно, по-ниска степен на запаметяване.

Важно е ползите и рисковете да се балансират и да се гарантира, че подходът е пригоден да отговаря на специфичните нужди на компанията и нейните нови служители. Обмисленият и стратегически подход може да помогне за смекчаване на всички потенциални рискове, като същевременно се използват всички предимства на геймификацията.


Примери за геймифицирани елементи в онбординга:

Проследяване на прогреса: може да помогне на служителите да визуализират напредъка си и да ги мотивира да изпълняват задачите. Проследяването на напредъка може да се представи чрез ленти за напредък, нива или значки.

Тестове: могат да се използват за проверка на знанията на служителите относно важна информация, като фирмени политики или информация за продуктите на компанията. Тестовете може да са в разнообразни формати, като например въпроси с избор или вярно/невярно.

Симулации: предоставят практически опит на служителите за инструментите и процесите, които ще използват в работата си. Напр., при онбординг на служители, работещи в търговия на дребно, симулацията може да включва взаимодействие с клиент.

Награди: мотивират служителите да изпълнят дадени задачи и да се ангажират в онбординг процеса. Включват виртуални значки, точки или материални награди като карти за подарък или фирмени подаръци.

Социални елементи: използват се, за да насърчат взаимодействието и сътрудничеството между новоназначените служители. Например, платформата има и чат функция или дискусионен форум, където служителите могат да задават въпроси или да споделят информация.

Това са само няколко примера за геймифицирани елементи, които могат да бъдат включени при онбординг процеса. Ключът е да ги използвате по начин, който е подходящ, ангажиращ и ефективен за новите служители.


Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния автор и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page