top of page

Ориентиране на новоназначени служители чрез игра. Защо да го правим?


Периодът на ориентация на новите служители, за който ще използваме термина онбординг, е първото им впечатление от компанията, а както добре знаем, имаме само един шанс да направим първо впечатление.

И въпреки това, според изследване на Галъп, над 88% от компаниите имат проблеми с онбординга. Ето защо, служителите са два пъти по-склонни да търсят нова работа скоро след наемането им.

Когато не го правите добре или не отделяте време да помогнете на новоназначените служители да се адаптират към новите си позиции, да се запознаят с тънкостите на компанията, ясно да разберат ролята си и какво се очаква от тях, да се почувстват добре дошли и да изградят партньорства с колегите си, вие ги изправяте пред сериозни трудности. А те могат да понесат тези предизвикателства само до определена степен, преди да решат да напуснат.

Това е причината неефективните процеси на онбординг да представляват над 20% от текучеството на работниците през първите 45 дни. Лошите стратегии за адаптиране струват на компаниите много пари. Средно са необходими около 4000 долара за наемане на нов талант. А когато служителите напуснат, заместването им струва около 16% до 20% от заплатата на работника. Междувременно, компаниите с ефективни и положителни стратегии за онбординг отбелязват увеличение от над 59% в задържането на служителите и 70% увеличение в производителността на ново наетите. Служителите, преминали през качествен процес на онбординг постигат пълна компетентност в ролите си 34 пъти по-бързо. Освен това, шансът да останат да работят в компанията нараства с 82%.

Процесът на онбординг, обаче, не е лесна работа. Компаниите търсят нови и нови решения да привличат и най-вече, задържат, таланти. Как да мотивираме служителите да останат, как бързо и лесно да ги въведем в работата и да ги накараме да дадат всичко от себе си? Един възможен отговор е да направим процеса на адаптиране мотивиращ, забавен и ефективен, като използваме елементи на игра, т.е. като го геймифицираме.

Какво означава да геймифицираме обучение или онбординг? Нека да използваме следното определение, за да сме сигурни, че споделяме едно и също разбиране.

„Геймификацията на работното място е бизнес стратегия, насочена към поддържане на вътрешната мотивация на служителите. Обикновено се определя като „използване на елементи от дизайна на играта в контекст извън игра“ (Deterding et al., 2011, стр. 10).„

От въвеждането си в началото на 2000-те, геймификацията се превърна в много популярна практика на работното място (Werbach & Hunter, 2012).

Все повече и повече компании използват елементи на игра в процеса на онбординг.


Според проучване на TalentLMS „Геймифициране на работните процеси“, направено сред над 900 служители през 2019 год.:

  • 89% от служителите отговарят, че елементите на игра ги карат да се чувстват по-продуктивни;

  • 88% са по-щастливи на работа;

  • 33% биха желали повече елементи на игра във вътрешно-фирмените обучения;

  • 61% от служителите са участвали в някакъв тип геймифицирано обучение;

  • 83% от участвалите в обучение с елементи на игра са се чувствали мотивирани, докато

  • 61% от участвалите в класическо обучение са се почувствали отегчени и непродуктивни (неприятно, нали?);

  • Геймифицирането на работното място оказва значително въздействие върху ангажираността, мотивацията и психологията на служителите;

  • 89% са убедени, че биха били по-продуктивни, ако в работата им имаше повече елементи на игра;

  • 78% от респондентите казват, че геймифицирането на процеса на наемане на нови служители, ще направи компанията по-желан работодател (но за това, по-късно).


ИзточникМ TalentLMS



С две думи, в сравнение с класическото обучение, изглежда, че геймификацията повишава мотивацията за учене и намалява скуката и непродуктивността.

Как, обаче да го направим и кои са професиите, за които геймифицираният онбординг е подходящ?

С отговорите на тези въпроси сме се заели ние от Идеин ЕООД, Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и нидерландската компания за сериозни игри „Айсфонтейн“.

С помощта на ЕС и програма Еразъм+, в продължение на 18 месеца ще работим заедно, за да разработим и тестваме методология за геймифициране на онбординг процеса в българските и европейски компании.


Добре дошли в проект „ОНБОРД: Организационна ориентация и социализация от ново поколение“. Той е финансиран със сумата от 60,000.00 евро, от програма Еразъм +, Малки партньорства за сътрудничество.



Замислен е като съвместно креативно усилие между нашия екип и бизнеса. Ако компанията ви иска да направи стратегията си за онбординг още по-успешна, този проект е за вас! Ще имате много възможности за участие! Следете публикациите на интернет страниците ни и на профилите ни в ЛинкедИн.


Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния автор и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

46 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page